ELÄMÄNMENOANI, MIE ITE

Rohkeudesta

Rohkeus on epävarmuuden sietoa. Rohkeus vaatii tekoja. Rohkeutta on luopua. Rohkeutta on hypätä uusille reiteille, löytää uusia polkuja. Rohkeus puskee eteenpäin. Rohkeus näkee ulapan takana rannan, autiomaan keskellä keitaan, taivaanrannassa kiintopisteen. Kun rohkeus valloittaa mielesi ja asettuu sinne asumaan, se kulkee mukanasi joka hetki. Tiedostamattasi.

Olin kuullut joitakin kertoja olevani rohkea. Minusta ei tuntunut siltä. Päinvastoin. Olin turvallisuushakuinen, arvostin säännöllisiä tuloja ja niiden tuomaa aineellista hyvää, joka ympäröi minut kodissani. Olen kuitenkin kokenut hetkiä, jolloin seinät ovat olleet vain seiniä, elämän kulisseja, joiden näytelmän juoni ei ollut mieleeni, dramatiikka liiallista ja sisältö köyhää. Rohkeus ei repäissyt minua sieltä, vaan yllättävä elämäntilanne. Hullaannuin ja uskalsin irrottautua. Hullaantumisesta sain voimaa – ja ennen kaikkea rohkeutta. Kunnes se antoi iskun päin kehän reunoja, löi permantoon, laski viiteen ja voitti. Lannisti hetkeksi, mutta pääsin kompuroiden taas reitille. Näkymät eivät kuitenkaan miellyttäneet minua. En ollut saavuttanut mitään uutta, ei tuntunut siltä, että olisin löytänyt päämäärän. Kiersin kehää tutulla radalla, toistin samaa, turvallista kaavaa. Elämä ei oikein tuntunut miltään, vaikka tavallaan kaikki oli hyvin. Työ vei enemmän kuin antoi, ei juurikaan jättänyt voimavaroja siihen, mikä olisi elvyttänyt minua. Aloin tukahtua. Halusin löytää reitin labyrintistäni ulos, mutta olin eksyksissä sen sokkeloissa. Kunnes päätin, että minun oli korkea aika tehdä jotakin radikaalia itseni eteen, ponnistaa pois labyrintista nähdäkseni ympärilleni, saadakseni elämän, joka tuntuisi arvokkaalta.

Olen vasta hiljattaisten valintojeni myötä alkanut tuntea itseni rohkeaksi. Ei nyt kannattaisi jättää vakituista työpaikkaa ja liittyä toisen alan työpaikasta kilpailevien mittavaan kaartiin. Minulla ei kuitenkaan ole vaihtoehtoja, sillä sisimpäni ei anna niitä. Se antaa viitoittaa vain sen polun, joka vaatii rohkeutta jättää turvallisuus ja asettaa hyvinvointi sen edelle. Ja mitä se antaakaan! Iloa, näköaloja, uskoa tulevaan! Ovet ovat auki, kaikki on mahdollista kuin tv-sarjojen tai romaanien sankarittarilla, mutta kyse on minusta, minun elämästäni, siitä ainoasta. Tässä. Nyt.

Rohkeutta on kulkea pystypäin. Rohkeutta on olla välittämättä siitä, mitä muut mahtavat ajatella. Rohkeutta on tunnustaa, ettei pärjää. Että tarvitsee apua. Rohkeutta on uskoa asiaansa ja ajaa sitä luovuttamatta. Rohkea löytää itsensä ja pitää itsestään juuri sellaisena kuin on. Keskeneräisenä. Valmiina kohtaamaan sen, mitä tuleman pitää, vaikka polku olisi kivikkoinen.

Kivikko matkalla on vain vain hidaste, ei este.

Saatat myös pitää...

2 kommentti

 1. Anne says:

  Olen lukenut blogistasi jo monta kirjoitelmaa. Kirjoitat mukavasti, mukaansa tempaavasti. En ihmettele, että kerrot saavasi vähän kommentteja – tämähän onkin vaikeaa! Huomaan, että yritän kirjoittaa vain lyhyen viestin enkä silloin pysty kertomaan, sitä mitä haluaisin. Eli pitäisi kirjoittaa ajatuksella toiseen tiedostoon ja sitten leikata se tähän kenttään. En osaa sanoa kirjoittamisesta mitään sellaista, mikä auttaisi sinua kehittymään edelleen – minusta kädenjälkesi on jo nyt ammattimaista.
  Toivon, että sinut kutsuttaisiin jonkun lehden kolumnistiksi. Sen jälkeen saisit varmaan lisää lukijoita blogillesi.

  1. Minnakaarina says:

   Lämpimät kiitokset kommentistasi, Anne! Olen tosi otettu siitä, että olet lukenut useita tekstejäni ja viihtynyt niiden parissa.
   Itseäni harmittaa se, että viime aikoina minulla ei ole riittänyt paukkuja kirjoittamiseen, kun on niin paljon asioita meneillään – ehkäpä siitä saisin seuraavan tekstin aiheen.
   Kehittämisen paikkoja näen itse paljonkin, mutta iloitsen siitä, että olet tyytyväinen lukijani omista keskeneräisyyden tunteistani huolimatta.
   Ihanaa kevättä, Anne!

Kommentointi ei ole käytössä.